Ikzelf heb nog nooit van ISMS gehoord maar ik ben ook niet verantwoordelijk van de beveiliging van informatie binnen een organisatie. Als je hier wel verantwoordelijk voor bent dan weet je ook dat ISMS een afkorting is van Information Security Management System. Als je dit een vertaalt en uitlegt is het dus een management systeem waarbij vertrouwelijke informatie beveiligd wordt. ISMS is echter geen software systeem of applicatie wat misschien wel zo lijkt aan de woorden management system. Vaak wordt er bij ISMS wel software gebruikt maar ISMS is eigenlijk een managementinstrument waarbij je voor de informatiebeveiliging zorgt.

Waarom is het belangrijk om het te gebruiken

Het gebruiken van ISMS is best wel belangrijk binnen een organisatie. Je wilt natuurlijk wel dat alle vertrouwelijke informatie geheim blijft voor de mensen die het niet mogen horen of lezen. Daarnaast heb je op deze manier ook alle informatie goed opgeborgen op één plek waardoor je veiligheidsrisico’s in kaart kan brengen en goed beleid op kan zetten. Je kunt dus goed overzicht en structuur behouden waardoor er continue verbetering in je bedrijf zit. Je kunt bijvoorbeeld met ISMS de benodigde kosten en uren reduceren en je kunt compliance met normenkaders eenvoudiger maken. Verder kun je ook sturing geven aan de PDCA cyclus en een operationele planning maken.

Op welk platform kun je dit management systeem het beste hebben

ISMS is dus een managementinstrument die je gebruikt maar eigenlijk heb je hier altijd wel een softwaresysteem bij gebruiken. Het platform wat je hiervoor het beste kan gebruiken is http://www.trustbound.com/nl. Zij zorgen er namelijk voor dat alle informatie goed wordt opgeborgen en dat alles heel overzichtelijk op één platform staat. Je hebt bijvoorbeeld informatiebeveiligingsbeleid, risicomanagement en controles wat eigenlijk allemaal in andere documenten staat. Nu is het fijn als je dit allemaal bij elkaar hebt zodat je alles goed terug kan vinden op één plek.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment